Analiza personală în Taekwon-Do

Apostolul Pavel i-a scris discipolului său Timotei astfel: “Fii cu luare aminte la tine și la învățătura pe care o dai altora”. A fi cu luare aminte la tine înseamnă să te analizezi continuu. Fără o analiză personală minuțioasă continuă nu este posibilă creșterea în nici un domeniu al vieții. De aceea, fiecare luptător trebuie să învețe cum să facă analiză personală și să-și formeze disciplina și deprinderea de a face continuu această analiză.

Punctul de pornire este să-ți procuri un carnet care să fie dedicat analizei personale. Poate fi un carnet universal unde să-ți pui toate gândurile, analiza personală și în celelalte domenii ale vieții (creșterea spirituală, studiile, relațiile cu oamenii, etc.). Dă-ți toate eforturile ca să-ți formezi următoarele trei deprinderi: 

  1. După fiecare antrenament fă analiză în scris 

Pune timp să stai într-un loc liniștit și retras, doar cu carnetul, fără telefon sau alte lucruri care ar putea să te distragă și să scrii detaliat. Când începi analiza pune mai întâi în scris care au fost greșelile care au persistat la antrenament. Spre exemplu, nu te-ai putut concentra să-ți imaginezi lupta adevărată în timp ce făceai tul. Sau poate ai început antrenamentul fără să te încălzești suficient. Treci în mintea ta prin tot antrenamentul și scrie orice greșeală pe care ai făcut-o. Apoi, gândește-te și scrie care sunt pricinile că faci acele greșeli și ce trebuie să faci pentru a le elimina. Vezi, poate este necesar să schimbi metoda de antrenament, sau locul, sau timpul. 

  1. Înainte de antrenament verifică jurnalul cu analiza de la antrenamentul precedent

Citește cu atenție și vezi bine care au fost greșelile și scăpările, la ce trebuie să te concentrezi și cum să faci mai bine. S-ar putea întâmpla că după ce a trecut puțin timp, să vezi lucrurile altfel și faptul că revii înapoi la analiză te păstrează focusat la scopuri, la eliminarea greșelilor și îți ridică motivația. 

  1. Puneți continuu întrebări personale și răspunde la ele

Nu te limita doar la analiza antrenamentului curent. Aceasta este deosebit de importantă și nici odată să nu fie neglijată. Dar încearcă să mergi în analiza persoanei tale cât mai profund. De aceea, puneți întrebări reieșind continuu din creșterea ta sau din insuccese. Iată câteva întrebări pe care să ți le pui și la care să dai răspuns deplin: 

  1. Care sunt calitățile mele tari ca și luptător? De ce? 
  2. Care sunt calitățile mele slabe ca și luptător? De ce? 
  3. Ce mă ajută să învăț bine Taekwon-Do? 
  4. Ce mă împiedică să învăț mai bine și mai repede Taekwon-Do? 
  5. Cum să elimin aceste lucruri din viața mea? De ce și când? 
  6. Datorită căror factori am învins la competiții? 
  7. Datorită căror factori nu am reușit să am victorii la competiții? 

Continuă personal această listă și pune-ți singur întrebări, apoi dă răspuns la ele. 

Când îți vei forma aceste deprinderi și te vei analiza personal profund în fiecare zi, creșterea ta va fi văzută de toți și vei avea succese și bucurii în arta Taekwon-Do. Așa să te ajute Dumnezeu.

de Vasile Filat, VII Dan
Președintele Clubului de Taekwon-Do “Stolas Leukas” și Președintele Federației Naționale de Taekwon-Do ITF Contemporan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *