Importanta complexelor formale in artele martiale

Tabara taekwon-do_10Complexele formale sunt parte componenta din cele mai multe sisteme de arte matiale, doar ca se numesc diferit. In Karate ele se numeste “kata”, la Usu se numesc “tao” si in Taekwon-Do se numesc “thul” sau “pumse”. Chiar daca ele difera de la un sistem la altul, sau de la o scoala la alta in ce priveste tehnicile, numarul de complexe sau de elemente care sunt incluse, totusi, aceste complexe indeplinesc aceleasi scopuri foarte importante, de altfel, ele nu ar mai alcatui o parte atat de importanta in artele martiale. Multi ucenici le nesocotesc la inceput pentru ca nu realizeaza valoarea lor. Sau, le fac doar pentru ca acestea sun parte a antrenamentelor sau a sistemului de examinare, dar tot le fac mecanic, fara sa le gandeasca si astfel, fara sa realizeze scopul lor final. In acest post imi propun sa prezint scopurile majore pentru care au fost create complexele formale si de ce este important sa insistam mult la invatarea si practicarea lor. Numai realizand valoarea lor vom putea sa le practicam suficient si sa le invatam corect. Iata care este scopul complexelor formale.

1. Elementele tehnice sunt invatate in complexele formale. In Taekwon-Do versiunea GTF si ITF exista in total 3200 elemente tehnice din care 1700 sunt blocuri si lovituri cu mainile si 1500 de blocuri si lovituri care se efectuaza cu picioarele. Fiecare din aceste elemente trebuie repetat de multe ori si invatat unul cate unul. Dar, pentru ca sa poata fi aplicat intr-o lupta, trebuie sa fie invatat in combinatie cu alte elemente si sa poata fi efectuat in miscare. Practicand complexele formale corect, luptatorul cizeleaza fiecare element tehnic in parte, dar mai si invata sa lege aceste elemente unul cu altul si sa o faca aceasta in miscare. Tot asa cum am invatat sa scriem, mai intai am invatat sa scri cerculete, apoi liniuti, apoi patratele, apoi litere separate, apoi cifre si apoi am inceput sa combinam aceste litere in silabe, apoi in cuvinte pe care le scriam de multe ori repetat si asa am invatat sa scrim. Exact acelasi lucru facem cand invatam complexele formale – invatam sa combinam elementele tehnice invatate unul cate unul ca apoi sa ne putem lupta eficient.

2. Complexele formale dezvolta imaginatia luptatorului. Imaginatia joaca un rol foarte mare in invatarea luptei, dar si in desfasurarea ei cu succes atunci cand ajungi sa fii implicat intr-o lupta reala. Asa cum antrenam calitatile fizice si tehnicile, tot asa orice luptator trebuie sa-si dezvolte imaginatia sa de luptator si complexele formale sunt cadrul ideal pentru dezvoltarea imaginatiei luptatorului. Antrenorul trebuie sa insiste la elevi sa-si inchipuie totdeauna lupta reala si fiecare element care este indeplinit in comlexul formal, sa fie vazut de ucenic asa cum ar fi efectuat intr-o situatie reala. Daca luptatorul nu-si implica si nu pastreaza imaginatia in lucru pe tot timpul indeplinirii complexului formal, nu are efect antrenamentul lui si nu aduce rezultatul dorit. Insista sa-ti pastrezi imaginatia in lucru totdeauna. De obicei, cand indeplinesti un complex formal, la primele elemente tehnice iti inchipui lupta, dar apoi pierzi imaginatia si restul elementelor le faci doar asa, urmarind ritmul, dar nu-ti mai inchipui elementele pe care le efectuezi cum ar arata ele intr-o situatie reala. De aceia, este bine sa te disciplinezi singur si cand faci antrenamentele individuale, oridecate ori ai pierdut concentratia imaginatiei, sa te opresti si sa te intorci inapoi la elementul de unde ai ramas si asa sa o reiai din nou. Nu face nimic fara ca imaginatia sa fie implicata direct.

3. Relaxarea este invatata si dezvoltata cand facem complexele formale. Puterea loviturilor si blocurilor vine din incordarea si concentrarea muschilor. Dar, muschii pot sa se incordeze si sa-si concentreze toata puterea doar atunci cand au inceput efortul de la o relaxare maxima. Tocmai aceasta relaxare maxima ajuta pe luptator sa reactioneze imediat si fulgerator la schimbarea imprejurarilor si la suprizele pe care i le pregateste adversarul. Complexele formale sunt un context grozav de bun pentru a dezvolta relaxarea si concentrarea in efectuarea loviturilor si blocurilor. Dar pentru a realiza si a dezvolta aceasta relaxare, trebuie neaparat sa fie urmarit acest element in timpul indeplinirii complexelor formale. Complexele formale dezvolta o putere si o concentrare fenomenala in lovituri. Ghitin Funacoshi, fondatorul sistemului contemporan de Karate (Sho-to-kan) insista foarte mult asupra invatarii complexelor formale si contemporanii lui marturisesc ca avea o putere fenomenala in lovituri. Mai multi ucenici care au trecut prin scoala lui erau in stare sa omoare taurul dintr-o singura lovitura cu pumnul. Este cunoscut faptul ca si Masutathso Oyama, fondatorul stilului de Karate – Kyokushinkay – in timpul anilor cand s-a aflat in munti pentru antrenamente intensive, efectua de cate 100 de ori pe zi un complex formal. Apoi a mers prin multe orase ale lumii si in prezentarile lui iesea sa lupte impotriva unui taur pe care il dobora din lovitura cu pumnul.

Cred ca acestea sunt dovezi suficient de convingatoare in favoarea complexelor formale. Invit pe toti luptatori si antrenori care vor citi acest post sa scrie in comentarii gandurile si argumentele lor cu privire la complexele formale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *