Unii cred că Taekwon-Do este doar un sport, este mai mult de cât atât, este o artă. Dar arta are ca scop dezvoltarea armonioasă a personalităţii, adică dazvoltarea spirituală, dezvoltarea intelectuală şi dezvoltarea fizică a personalităţii. Cei care nu respectă ordinea perfecţiunii unei Arte Marţiale adevărate sunt numiţi „DILETANŢI”, care se preocupă doar de dezvoltarea exterioară.
Fondatorul TAEKWON-DO-lui, Generalul Choi Hong Hi a difinit una dintre noţiunile Taekwon-Do în felul următor: „Taekwon-Do – o artă marţială, cu o forţă deosebită şi tehnică efectivă. Anume prin cultură sa spirituală se deoesebeşte un maestru adevărat de un diletant, care-şi perfecţionează numai partea tehnică a acestei arte marţiale”.(Traducerea în limba Rusă a Enciclopediei – AO «TKД»1993).
Conform Dex.ro DILETANT, -Ă, diletanţi, -te, s.m. şi f. Persoană care manifestă preocupări într-un domeniu al artei, al ştiinţei sau al tehnicii fără a avea pregătirea profesională corespunzătoare; persoană care se ocupă de ceva din afara profesiunii sale, numai din plăcere; amator; (peior.) persoană care nu adânceşte (sau nu are pregătirea ştiinţifică necesară pentru a adânci) problemele profesiunii sale, ale unei ştiinţe etc.
Cunoscând aceste difiniţii îţi poţi da seama câţi conducători de Arte Marţiale din Ţara noastră şi din întreaga lume preferă practica diletanţilor, care prefac arta doar într-o simplă ocupaţie sau chiar într-o armă destrugătoare. Un diletant produce alţi diletanţi şi aceasta este un virus în societate. Ori eşte nefolositor ori foloseşte Taekwon-Do-ul un scopuri murdare, ca să distrugă, să jignească, să înjosescă, mândru să-şi demonstreze puterea sau altceva de felul acesta. Un instructor adevărat este responsabil să cultive în elevii săi o dezvoltare armonioasă, nu doar nişte antrenamente, dar un stil de viaţă demn de urmat. Şi una şi alta va aduce roadele respective în viaţa atât a instructorului cât şi a celor ce practică Arta pentru a deveni aşa.
A fi folositor în societate înseamnă a influenţa pozitiv pe cei din jur, pe copii, tineri de toate vârstele chiar şi pe cei adulţi. A influenţa pozitiv înseamnă a fi un exemplu în promovarea principiilor moarale în societate şi a te opune imoralităţii propagate în toate formele ei, exemplu în promovarea modului sănătos de viaţă şi a patriotismului. Toate aceste lucruri sunt posibile de realizat doar după o viaţă schimbată de Dumnezeu care şi dă o adevărată dezvoltare spirituală prin Cuvântul Său, ce duce la o gândire sănătoasă plăcută Lui, plăcută şi apreciată de cei din jur. De ce anume schimbat de Dumnezeu? Cine altcineva decât Creatorul poate să se preocupe de creatura Sa, de problema dezvoltării spirituale a fiecărui din noi.
Înconjurat de o mulţime de oferte decizi numai tu – să practici Arta Marţială pentru a deveni un maestru adevărat sau a deveni un diletant.
Sergiu Balan balantkd@gmail.com
Maestru Internaţional al Sportului din RM
Preşedintele Clubului de Taekwon-Do “ADONAI”